Ahoj
mam dva disky, na obou byli XP
Z jednoho jsem je smazal obycejnym smazanim souboru, ale nadale pri startu mi dava moznost z jakeho disku chci XP spustit.
Tak jsem tedy dodatecne disk naformatoval a stale mi to dava vybrat ze dvou instalaci.
A kdyz zapnu PC pocitac nabehne na ty XP ktere jsou smazane, a pote to hodi chybu.
musim manualne restartovat pocitac a pockat az mi to da na vyber a vyberu ty druhe, funkcni.
Jak se toho zbavit, aby nabihaly rovnou ty funkcni WIN XP ??
dikes za rady
Mas jeste stary spoustec. Formatem nic nevyresis, boot loader je ulozen v tzv. MBR. Nejsnazsi reseni je nabootovat z CD s instalaci Windows, nasledne zvolit konzolu pro zotaveni. Tim se spusti prikazovy radek a zadas jen fixmbr, nasledne fixboot. Restartujes a tot vse.
PC:AMD Athlon II X4 645, Evolve Zeppelin GOLD 2x2 GB + A-Data Extreme Edition 2x1 GB, WD Caviar Black 1 TB, Sapphire Radeon HD 5850 Xtreme 1 GB GDDR5, LCD Samsung P2770HD 27" NB1:Asus UL30A-QX141V - C2D SU7300, 2x2GB DDR2 RAM, 320 GB, 13,3" LED LCD... 12 hod provozu NB2:MSI GX610PX - AMD Turion X2 TL-58, 2x1GB DDR2 RAM, 250 GB, ATI HD2600 256 MB GDDR3 NB3:IBM R40 - Intel Pentium 4-M, 512 MB DDR, 40 GB, ATI Radeon 7500 32 MB mobil:Sony Ericsson Xperia X1 YouCan.cz - tvorba webových stránek a internetových projektů na míru
pokud ty instalace máš na samostatných oddílech tak vlož instalační CD Windowsu, smaž diskový oddíl se starým windowsem a na jeho místě vytvoř nový (popříp. můžeš použít nějaký jiný nástroj na práci s oddíly)
Intel C2D E7300@3.4GHz * AC Freezer 7 PRO * Asus P5Q * Radeon HD 4850 *RAM 6GB 1066MHz CL5 * Seagate Barracuda 250GB *Corsair VX450W* CM Elite 334 * LG 22" *
Ja som kazdy problem riesil instalaciou na novo. Hodis CD odstranis odiel C,D a vytvoris ich na novo. Tak sa zbavis vsetkeho. Jediny problem je zo zalohou dat- najlepsie je to vsetko stiahnut na iny disk
proc? smaz si borce v souboru c:\boot.ini radku, ktera odkazuje na ten disk co nechces... a nastav si defaultne ten co mas...
nebo pres widle - ovladaci panely/system/upresnit - spousteni a zotaveni systemu - upravit
boot.ini.... nejspis tvuj pripad
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS :idea: zde si nastav ten spravnej disk
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect -
a tady smazes tu radku kde je ten system co nechces...
uvedom si odkud ti ten system nabiha - disk() a partition()
a nezmrs to jinak ti to nenabehne uz vubec...
AMD X3 720BE@3.5 cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 3G OCZ XTC Platinum, Toxic HD4870, 3x WDs, NEC dvd, Audigy SE - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by ADI 21' CRT + 15" Flat Dell.
oyza píše:proc? smaz si borce v souboru c:\boot.ini radku, ktera odkazuje na ten disk co nechces... a nastav si defaultne ten co mas...
nebo pres widle - ovladaci panely/system/upresnit - spousteni a zotaveni systemu - upravit
boot.ini.... nejspis tvuj pripad
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS :idea: zde si nastav ten spravnej disk
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect -
a tady smazes tu radku kde je ten system co nechces...
uvedom si odkud ti ten system nabiha - disk() a partition()
a nezmrs to jinak ti to nenabehne uz vubec...
to je ale pouze vyber systemu, ktery ma nabootovat :-) myslim ze to neresi az tak uplne jeho problem ... pochybuju ze kdyz si tam odmazu linux, ze uz ho na disku mit nebudu ;-) pouze se mi neukaze pri volbe OS na zacatku bootovani...
AMD X3 720BE@3.5 cooled by Thermalright Ultra 120 Extreme + Noctua, Asus M4A78T-E, 3G OCZ XTC Platinum, Toxic HD4870, 3x WDs, NEC dvd, Audigy SE - live at Spire Swordfin, powered by Enermax Liberty 500W. Viewed by ADI 21' CRT + 15" Flat Dell.
NSBM, oyza: Chapu dobre, ze se bavite, jestli boot.ini smaze zavadeni urciteho systemu?
Je absolutni nemysl, ze by boot.ini dokazal mazat nejake oddily nebo neco podobneho, v tom ma NSBM 100% pravdu. Boot.ini je jen konfiguracni soubor pro zavadec systemu Win XP. Je to to same jako GRUB nebo LILO v Linuxu. Rozhodne nemaze oddily!
Zkratka, C:\boot.ini je ekvivalent k /boot/grub/menu.lst (snad si to cestu pamatuju spravne).
PC:AMD Athlon II X4 645, Evolve Zeppelin GOLD 2x2 GB + A-Data Extreme Edition 2x1 GB, WD Caviar Black 1 TB, Sapphire Radeon HD 5850 Xtreme 1 GB GDDR5, LCD Samsung P2770HD 27" NB1:Asus UL30A-QX141V - C2D SU7300, 2x2GB DDR2 RAM, 320 GB, 13,3" LED LCD... 12 hod provozu NB2:MSI GX610PX - AMD Turion X2 TL-58, 2x1GB DDR2 RAM, 250 GB, ATI HD2600 256 MB GDDR3 NB3:IBM R40 - Intel Pentium 4-M, 512 MB DDR, 40 GB, ATI Radeon 7500 32 MB mobil:Sony Ericsson Xperia X1 YouCan.cz - tvorba webových stránek a internetových projektů na míru
cestu mas spravne.... ale informace ze pres -> "widle - ovladaci panely/system/upresnit - spousteni a zotaveni systemu - upravit" lze smazat operacni system je vice nez zabavna
Panove, bavime se o stejne veci? Jeho nezajma jak smazat system, ten uz sakra smazal tim, ze jej smazal. Smazani MBR nepotrebuje. Nevim o co vam jde, ale pokud jsem ja cetl spravne, tak ma problem, ze se mu komp snazi bootvat z disku kde system driv byl a zaroven mu nabizi novej. TZN ma v boot ini nastaveny oba systemy a defaultne nastaveny odkud ma bootovat na ten puvodni. Nikdo pokud vim, se tu nebavil o jakemkoliv mazani cehokoliv, ale o tom, ze se mu widle snazi bootovat z jineho disku a mista nez je potreba! Takze bud neumim cist ja nebo vy... jestli ja, tak se predem omlouvam
p.s.
"cestu mas spravne.... ale informace ze pres -> "widle - ovladaci panely/system/upresnit - spousteni a zotaveni systemu - upravit" lze smazat operacni system je vice nez zabavna"
hmm... tak si smaz v boot.ini tu cestu a pobavime se o tom jestli ti system nabehne, takze v jistem smyslu ten system tim "smazat" lze
oyza píše:Panove, bavime se o stejne veci? Jeho nezajma jak smazat system, ten uz sakra smazal tim, ze jej smazal. Smazani MBR nepotrebuje. Nevim o co vam jde, ale pokud jsem ja cetl spravne, tak ma problem, ze se mu komp snazi bootvat z disku kde system driv byl a zaroven mu nabizi novej. TZN ma v boot ini nastaveny oba systemy a defaultne nastaveny odkud ma bootovat na ten puvodni. Nikdo pokud vim, se tu nebavil o jakemkoliv mazani cehokoliv, ale o tom, ze se mu widle snazi bootovat z jineho disku a mista nez je potreba! Takze bud neumim cist ja nebo vy... jestli ja, tak se predem omlouvam
p.s.
"cestu mas spravne.... ale informace ze pres -> "widle - ovladaci panely/system/upresnit - spousteni a zotaveni systemu - upravit" lze smazat operacni system je vice nez zabavna"
hmm... tak si smaz v boot.ini tu cestu a pobavime se o tom jestli ti system nabehne, takze v jistem smyslu ten system tim "smazat" lze
1) ze se mu widle snazi bootovat z jineho disku a mista nez je potreba! -> tzn. jsou tam widle dvakrat -> tzn. jedny je treba smazat
2) ak si smaz v boot.ini tu cestu a pobavime se o tom jestli ti system nabehne, takze v jistem smyslu ten system tim "smazat" lze -> system sice nenabehne ale to neznamena ze je smazany... stejne jako kdyz Ti nenastartuje auto, tak to neznamena ze to auto uz neexistuje ;-) ten system tam porad a porad zabira misto.. pokud znovu dopisu radek na bootovani (nebo jinak fixnu boot soubor -> mbr, grub, ...) tak zase pujde :-)
Tvoje odpoved by resila pouze to, kdyby uz system smazal a zustal mu pouze v BOOT.ini (zahadnym zpusobem) na vyber z obou systemu .. a paklize by vybral ten smazany a system nenabehl, pak bych teprve ho smazal jak rikas Ty ;-) ale smazanim jen te radky se system rozhodne nesmaze
stale se nechapem, ale neva... ja proste rikam, ze to co popisuje, je dle meho chyba, ze ma v boot.ini predvolen ten druhej, na urovni souboru smazanej system a po restartu jej samo necha vybrat. jestli na to mas jiny nazor, muzes. nebudem se tu tahat o slovicka a paklize sis nevsiml, bylo tam jasne napsano v uvozovkach "smaze"... opoustim tuto diskuzi a drzim tazateli palce
Anonymous2 píše:Ahoj
mam dva disky, na obou byli XP
Z jednoho jsem je smazal obycejnym smazanim souboru, ale nadale pri startu mi dava moznost z jakeho disku chci XP spustit.
Tak jsem tedy dodatecne disk naformatoval a stale mi to dava vybrat ze dvou instalaci.
A kdyz zapnu PC pocitac nabehne na ty XP ktere jsou smazane, a pote to hodi chybu.
musim manualne restartovat pocitac a pockat az mi to da na vyber a vyberu ty druhe, funkcni.
Jak se toho zbavit, aby nabihaly rovnou ty funkcni WIN XP ??
dikes za rady
Jestli někdo znáte příkaz msconfig tak tam je to vyhození pri spouštění 2 systému nejjednoduší 2 kolonka Spuštění počítače pak už si jen zaškrtneš jakej nechces aby nabíhal a dáš odstanit jak primitivní to věc
ahoj mam problem a potreboval bych poradit jak smazat windows vista home premium 64-bitovou verzi??? kdyz zapnu pc tak se to nacet ale pak to cely monitor zcerna a nic nejede ani uzivatelske ucty proste nic nejde videt nevim co s tim